Informatii despre Cheile Turzii

Viziteaza Cheile Turzii: citeste informatii despre Cheile Turzii pentru a te bucura de o experienta completa atunci cand le vizitezi.

SA AFLAM MAI MULTE

Despre Cheile Turzii

Cheile Turzii reprezinta o rezervatie naturala deosebit de valoroasa, situata in extremitatea estica a Muntilor Apuseni (Muntii Trascau), in judetul Cluj.

Vizitata anual de peste 70,000 de turisti, aceasta are statut de Rezervatie Naturala si Sit Natura 2000 datorita valorii peisagistice, zoologice, botanice, geologice, arheologice, speologice si nu numai.

Cheile Turzii sunt chei sapate in calcare jurasice de apele vaii Hasdate (afluent al raului Aries), care se remarca printr-un peisaj carstic unic, cu pereti foarte abrupti (de peste 300m), abrupturi stancoase, arcade, turnuri de piatra sau pesteri. In

Cheile Turzii gasim 12 habitate ocrotite precum pajisti cu tufarisuri, paduri de fag, versanti stancosi cu vegetatie, pajisti panonice de stancarii, paduri aluviale si altele. In rezervatia naturala Cheile Turzii s-au identificat peste 1000 de specii de plante si peste 100 de specii de animale, unele dintre acestea fiind protejate deoarece sunt rare sau endemice.

Liliacul, pisica salbatica, vulpea, nevastuica, acvila de munte, mierla de piatra, fluturasul de stanca, zvarluga, buhaiul de balta, jderul de piatra – sunt doar cateva din speciile de animale protejate care se gasesc in Cheile Turzii.

Dintre speciile de plante protejate in Cheile Turzii enumeram laleaua de stanca, tisa, stanjenelul, scorusul argintiu, usturoiul de stanca, vita-de-vie salbatica, vulturica, garofita cu petale albe, ochiul boului de munte si multe, multe altele.

Cheile Turzii reprezinta una din cele mai vizitate atractii turistice din judetul Cluj datorita valorii exceptionale a ariei protejate si a accesibilitatii traseelor si locatiei. Va rugam sa protejati si voi aceasta rezervatie minunata atunci cand o vizitati. Calatorie placuta! Bucurati-va de chei.

viziteaza cheile turzii
cheile turzii
cheile turzii circuitul crestelor
viziteaza cheile turzii

INFORMATII UTILE

Accesul in Cheile Turzii

NOU: Autobuz Cheile Turzii > Cluj-Napoca

Turistii care vor sa viziteze Cheile Turzii pot lua autobuzul M71 Cluj-Napoca – Petrestii de Jos, din statia Posada (Piata Cipariu). Ultima statie a autobuzului (Primaria Petrestii de Jos) este la 10 minute de mers pe jos de intrarea in Cheile Turzii.

Program autobuz Cheile Turzii – Cluj-Napoca:

Sambata si Duminica: 9:00, 17:00 din Cluj-Napoca si 10:00, 18:00 din Petrestii de Jos.

Luni-Vineri: 5:30, 17:30 din Cluj-Napoca si 6:30, 18:30 din Petrestii de Jos.

Pret bilet autobuz: 15 lei. Vezi programul complet pe site-ul CTPCluj. Daca faceti parte dintr-un grup de peste 12 persoane, va rugam sa contactati CTPCluj telefonic la numarul 0264430917 pentru a trimite un autobuz cu capacitate de transport mai mare.

Accesul cu masina:

Accesul in Cheile Turzii este usor si poate fi facut pana la limita rezervatiei, unde se gasesc parcari. Accesul poate fi facut fie dinspre localitatile Cheia sau Sandulesti (din aval), fie dinspre localitatea Petrestii de Jos (din amonte), situata la 27 km de Cluj-Napoca.

Accesul in Cheile Turzii dinspre Cheia (comuna Mihai Viteazu) sau Sandulesti se face pe drumul judetean DJ 103G. In weekend-uri acest punct de intrare in rezervatie este aglomerat. La intrare veti gasi atat standuri cu suveniruri, chioscuri, cat si locatii si terase unde se poate servi mancare si bautura. Tot in aceasta zona se poate practica tiroliana.

Accesul in Cheile Turzii dinspre Petrestii de Jos se face pe drumul judetean DJ 107L si este cel mai putin aglomerat, insa si cel mai neamenajat. Aici veti gasi doar un chiosc la intrare si o rulota cu placinte. In timpul sezonului turistic este deschis si un camping amenajat (se trece un pod peste Hasdate).

Zona Cheile Turzii este deosebit de minunata si ofera un refugiu pentru cei care iubesc natura si muntele. In Cheile Turzii se gasesc doua camping-uri amenajate, insa se poate campa gratuit in afara ariei protejate, respectand natura. De asemenea, la intrarea in Cheile Turzii dinspre localitatea Cheia se gasesc mai multe terase unde se poate servi masa. Cheile sunt foarte accesibile din Turda sau Cluj-Napoca si se afla la distanta mica de alte obiective turistice care merita vizitate.

Pret intrare

In timpul sezonului turistic se percepe o taxa de vizitare a Cheilor Turzii de 6 lei pentru adulti si 4 lei pentru copii. Taxa este necesara pentru desfasurarea actiunilor Salvamont si pentru intretinerea si amenajarea traseelor.

Biletul de intrare se plateste doar la angajatii rezervatiei, de obicei la punctul situat pe traseul raului Hasdate la intrarea dinspre localitatea Cheia sau la intrarea dinspre Petrestii de Jos. Nu oferiti bani daca nu vi se ofera chitanta.

In extrasezon nu se plateste taxa de vizitare.

Program

Accesul in Cheile Turzii este liber si se poate face oricand. Totusi, in timpul sezonului turistic, perioada in care se percepe si taxa de vizitare, programul este de la ora 9:00 la 20:00.

Daca va aventurati in rezervatie in afara orelor de vizitare, va rugam sa va luati masuri de siguranta impotriva frigului, intunericului si accidentelor.

Rezervatia naturala este un bun care apartine oamenilor. Va rugam sa aveti grija de natura si intotdeuna sa aruncati gunoiul in spatii amenajate. Daca nu gasiti spatii amenajate, va rugam sa duceti gunoiul cu voi si sa il aruncati intr-un spatiu amenajat.

Atentionari

Pentru a vizita Rezervatia Naturala Cheile Turzii, trebuie sa va echipati pentru drumetie cu incaltaminte corespunzatoare si rucsac. O parte din traseul principal care urmeaza cursul apei este asigurat cu corzi metalice care necesita atentie sporita.

In caz de precipitatii in Cheile Turzii, fiti extrem de atenti la poteci deoarece devin alunecoase si riscati accidentarea.

In caz de urgenta, sunati la 0SALVAMONT (0725826668). Echipa Salvamont-Salvaspeo Cluj are un refugiu la intrarea in rezervatie dinspre localitatea Cheia.

Vremea

Rezervatia Cheile Turzii se incadreaza intr-un sector de clima temperat-continentala. Temperatura este mai mica in defileu cu 3-6 grade fata de temperatura din imprejurimi.

De asemenea, umiditatea este ridicata datorita caracteristicilor defileului (pereti inalti si apa curgatoare).

CHEILE TURZII VREMEA
cheile turzii trasee

Bucura-te de imprejurimi!

Vezi informatii despre traseele turistice din Cheile Turzii