Trasee in Cheile Turzii

In Rezervatia Naturala Cheile Turzii se gasesc 9 trasee turistice marcate. Unele trasee ii duc pe vizitatori pe versantii cheilor, altele ii duc in imprejurimi, iar altele fac legatura cu trasee mai lungi din Muntii Trascaului si Muntii Apuseni.

RECOMANDARE

Cel mai popular traseu din Cheile Turzii

… este cel de-alungul raului Hasdate, prin defileu

Traseul urmeaza o poteca foarte bine delimitata si include trecerea peste Hasdate de cateva ori. Acest traseu este de dificultate mica si il parcurg anual zeci de mii de vizitatori. Unele portiuni ale traseului sunt sustinute de corzi metalice.

De obicei, cei care viziteaza Rezervatia Naturala Cheile Turzii pornesc dinspre Cheia si Cabana Cheile Turzii pe traseul care urmeaza cursul raului Hasdate pana la iesirea din chei (inspre Petrestii de Jos), iar apoi se intorc pe acelasi traseu inapoi sau aleg intoarcerea pe un traseu de creasta.

Noi va recomandam sa incercati si un traseu de creasta pentru a va bucura de privelisti incredibil de frumoase. Traseul de creasta (fie pe versantul stang, fie pe versantul drept) il puteti face urmarind marcajul punct rosu. Un versant se parcurge in aproximativ 2 ore.

Trasee marcate

1. Circuitul Crestelor

Marcaj: Punct rosu

Lungime: 7 km

Durata: 4-5 ore

Acesta este un traseu foarte popular pentru cei care viziteaza Cheile Turzii si vor sa se bucure de privelisti minunate. Traseul urmeaza marcajul punct rosu si poate fi parcurs atat de la Cabana Cheile Turzii, cat si din amonte, dinspre Petrestii de Jos. Circuitul Crestelor te va purta pe cele mai inalte culmi (757 m altitudine) si iti va da ocazia sa vezi defileul dintr-o perspectiva deosebita.

cheile turzii circuitul crestelor

2. Cheile Turzii – Cluj-Napoca (Faget)

Marcaj: Banda rosie

Lungime: 25 km

Durata: 7 ore

Traseul complet: Cheile Turzii – Petrestii de Jos – Deleni – Micesti – Casele Micesti – Cartier Faget

Traseul este practicat mai ales pe bicicleta (MTB) si este deosebit de frumos. Cu bicicleta poate fi parcurs in aproximativ 3 ore.

Traseul iese din Cheile Turzii spre Petrestii de Jos. La intersectia cu drumul judetean DJ 107L se face stanga (spre Lita), iar un kilometru mai tarziu se face dreapta spre satul Deleni. In Deleni se face dreapta, apoi la o intersectie mai mare stanga spre Micesti, pe ulita Micusului. Urmand drumul se ajunge in Micesti, apoi in catunul Casele Micesti si apoi in cartierul de vile Faget. Din Faget se poate ajunge pe jos sau cu autobuzul spre centrul orasului Cluj-Napoca sau se poate continua pe banda rosie pana in cartierul Manastur.

3. Cheile Turzii – Cheile Borzesti – Cabana Buru

Marcaj: Triunghi rosu

Lungime: 11 km

Durata: 4 ore

Traseu deosebit de frumos, pentru cei care vor sa viziteze Cheile Borzesti. De la traseul marcat (triunghi rosu) exista indicatoare spre poteca ce duce la Cheile Borzesti, sunt foarte apropiate. Marcajul evita portiuni care trec prin apa in Cheile Borzesti deoarece sunt greu accesibile in caz de precipitatii.

4. Cheile Turzii – Cheile Turenilor – comuna Tureni

Marcaj: Banda albastra

Lungime: 10 km

Durata: 3-4 ore

Traseu pentru cei care vor sa viziteze Cheile Turenilor, chei spectaculoase aflate la mica distanta de Cheile Turzii si foarte accesibile. La Cheile Turenilor li se spune si Cheile Turului. Din Tureni se pot lua microbuze care merg spre Cluj-Napoca la fiecare 30 de minute (pe traseul Turda-Cluj).

5. Cheile Turzii – Turda

Marcaj: Cruce rosie

Lungime: 8 km

Durata: 3 ore

Acesta este cel mai bun traseu pentru cei care vor sa ajunga in Turda din Cheile Turzii. Traseul trece prin Dealul Hodinis.

6. Cheile Turzii – sat Cheia – comuna Mihai Viteazu

Marcaj: Cruce albastra

Lungime: 7 km

Durata: 2-3 ore

Traseu pentru cei care vor sa ajunga in comuna Mihai Viteazu prin satul Cheia. Prin satul Cheia se face cel mai des accesul in Cheile Turzii. Din comuna Mihai Viteazu se poate ajunge in Turda.

7. Cheile Turzii – Cascada Ciucas

Marcaj: Banda galbena

Lungime: 6 km

Durata: 2-3 ore

Traseu pentru cei care vor sa descopere un peisaj natural deosebit, iar la final sa faca baie in Hasdate. Este un traseu destul de popular pe timpul verii. Cascada Ciucas are o inaltime de 5 metri, iar la baza ei s-a format un lac in care se poate face baie in timpul verii.

8. Cheile Turzii – Cascada Ciucas – sat Cornesti

Marcaj: Triunghi galben

Lungime: 9 km

Durata: 4 ore

Traseu pentru cei care vor sa ajunga in Cornesti. Traseul trece pe la cascada si lacul Ciucas si continua spre satul Cornesti.

9. Cheile Turzii – Piatra Secuiului – sat Rimetea

Marcaj: Banda rosie

Lungime: 15 km

Durata: 5-6 ore

Traseul face legatura cu Piatra Secuiului si pitorescul sat Rimetea prin Moldovenesti si Buru. Din Rimetea traseul continua mai departe in Muntii Apuseni. Acesta este marcat tot cu banda rosie deoarece face parte din Magistrala Apusenilor, care este un traseu european.

10. Cheile Turzii – Statiunea Muntele Baisorii

Marcaj: Nemarcat (in unele surse apare eronat cu cruce rosie)

Lungime: 44 km

Durata: 14-15 ore

Traseu deosebit de lung, care leaga Cheile Turzii din Muntii Trascaului de Muntele Mare. Traseul pleaca din chei prin Petrestii de Jos – Craiesti – Livada – Valea Agrisului – Iara – Baisoara – Muntele Baisorii si ajunge in Statiunea Muntele Baisorii. Tot traseul se parcurge pe drumuri judetene sau drumuri comunale, dintr-un sat in altul. Un traseu care cere sa fie parcurs cu bicicleta (durata: 7 ore).

Trasee cu bicicleta in Cheile Turzii

bicicleta cheile turzii

Cu bicicleta in Cheile Turzii se poate ajunge foarte usor din Cluj, pe trasee sub 30 km. Cel mai practicat traseu pentru cei cu biciclete obisnuite sau MTB este traseul marcat cu banda rosie (Cheile Turzii – Cluj-Napoca Faget), care trece prin paduri declarate monumente ale naturii, dealuri pitoresti si vai semisalbatice si strabate satele Casele Micesti, Micesti, Deleni si Petrestii de Jos.

Pentru cei care vor sa ajunga in chei cu bicicleta de sosea (cursiera), cel mai practicat traseu este cel prin Faget > Salicea > Ciurila > Craesti > Petrestii de Jos, deoarece este mult mai putin aglomerat decat DN1 prin Feleacu > Valcele > Martinesti > Tureni > Petrestii de Jos.

Cu exceptia circuitului crestelor, traseele din Cheile Turzii se pot practica si pe bicicleta (MTB), cu cateva mentiuni. Va recomandam sa parcurgeti traseele pe bicicleta doar alaturi de persoane experimentate si cu echipament corespunzator. Unele portiuni pot fi dificile si necesita mersul pe langa bicicleta. Nu va recomandam niciun traseu daca nu aveti conditie fizica.

Nu parcurgeti circuitul crestelor pe bicicleta, ci doar pe langa bicicleta. Acesta este periculos si poate implica caderea de la inaltime si accidentarea. De asemenea, traseul de-alungul vaii Hasdate (prin defileul cheilor) nu poate fi parcurs pe bicicleta datoria potecii inguste, aglomerarii si riscului de accidente.